Geschiedenis

Kennisnet heeft in 2020 het onderhoud van de Reisgids Digitaal Leermateriaal overgenomen.

Onderstaande tekst geeft een korte opsomming van de geschiedenis van de Reisgids in de woorden van de oprichter Louis Hilgers.

AFSCHEID / OVERDRACHT REISGIDS DIGITAAL LEERMATERIAAL

Terugkijken naar de toekomst

‘Ik zou veel meer met digitaal les-en leermateriaal willen doen, maar waar vind ik dat (bronnen) en hoe doe ik dat dan in mijn lessen (werkvormen) en welke hulpmiddelen (tools) zijn er?’ … veel gehoorde vragen in het Basis én Voortgezet Onderwijs.

Op 2 april 2013 richtten wij Stichting Reisgids Digitaal Leermateriaal op om de reis die het onderwijs maakt(e) naar inzet van digitale middelen te begeleiden. Een wegwijzer bij de vindtocht naar bronnen, werkvormen en tools. Uitgangspunt: gebruikmaken van Wisdom-of-the-Crowd: enthousiaste professionals overtuigen van het belang en commitment vragen.

Louis Hilgers legde als Founding Father samen met gedreven ontdekkingsreizigers als Paul Vermeulen, Dieter Möckelmann en Tessa van Zadelhoff tijdens een inspirerende kick-off dag in Den Bosch een stevig fundament voor een echte Reisgids Digitaal Leermateriaal. Het reisteam van het eerste uur realiseerde de ruwbouw: Alex-JanSigtermans, Tessa van Zadelhoff, Arno Coenders, Amy Franken, Heijoter Veldhuis, Jenny Schings, Judith Eurlings, Harry Dubois, Majorie Weistraen Hans de Four.

Alex-Jan Sigtermans bouwde een oerdegelijke en vooral geavanceerde webapplicatie en website met een engine, die tot op de dag van vandaag op geen enkel moment haperde.

Maar de kern en de kracht van de ReisgidsDL lag en ligt bij de Wisdom-of-the-Crowd.

  • Honderden leerkrachten, docenten en experts die voor de content zorg droegen. Enthousiast en belangeloos dienden zij de bronnen, werkvormen tools voor middels een vast format in. Met als enige ‘beloning’ een naamsvermelding en (portret)foto.
  • Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid stelde de professionele instructie / uitleg filmpjes ‘Helpende Handjes’ ter beschikking.
  • De uitgebreide filtermogelijkheden vormen een essentiële basis voor een effectieve wegwijzer op de ‘vindtocht’ voor bronnen, werkvormen en tools.
  • Ook de speciaal ontwikkelde Werkvormenplanner blijkt een uiterst handig hulpmiddel te zijn.