Muurkrant maken

Muurkrant maken

Een muurkrant is een krant op een echte muur in de klas, of op een digitale muur zoals bijvoorbeeld het digibord. Op de muur worden foto’s, tekeningen, schema’s, krantenknipsels en quotes verzameld rondom een bepaald onderwerp. Leerlingen zoeken informatie en beelden, maken afspraken over de vormgeving en creëren een krantenpagina over het onderwerp. Hierbij zetten ze de gevonden informatie in eigen woorden op de pagina.

Voorbereiding

Je kan zelf een voorbeeld laten zien of leerlingen voorbeelden van muurkranten laten zoeken.

Tips voor de onderwijsgevende

Laat meerdere leerlingen een onderdeel van de krant maken, zodat de aparte onderdelen samen de muurkrant vormen.

Handige tools

Met Glogster kan je digitale muurkranten maken. Je begint met een leeg vel en je kan vervolgens op eenvoudige wijze tekst, video, geluid en graphics toevoegen.

Voorbeeld inzet basisonderwijs

Leerlingen kunnen ook zelf een muurkrant maken bij hun spreekbeurt. Laat ze leuke plaatjes of andere dingen verzamelen en op een groot stuk papier of op een rol behang plakken.

Voorbeeld inzet voortgezet onderwijs

De verschillende kranten van leerlingen kunnen onderling beoordeeld worden. Laat leerlingen zelf eens criteria bedenken. Waar letten ze op? Wat is de beste muurkrant?

  • Wordt het onderwerp duidelijk beschreven?
  • Zijn alle gebruikte onderdelen even belangrijk?
  • Ziet de krant er aantrekkelijk en duidelijk uit?

Tips/trucs/leuke weetjes

De Romeinen hadden al vóór Christus een medium, vergelijkbaar met een muurkrant. Ze schreven berichten op uithangborden op openbare plaatsen. De oudste nu nog bestaande krant is The London Gazette. Deze krant werd in 1665 voor het eerst uitgegeven.

Inzetbaar bij Mediawijsheid

Een muurkrant is een oude, traditionele manier om informatie te verspreiden.  Desalniettemin wordt er vandaag de dag nog volop gebruikt gemaakt van deze werkvorm, ook door de nieuwe media. Een krant is natuurlijk een goed voorbeeld, maar ook een blog valt onder deze categorie. Een blog is eigenlijk een moderne muurkrant.

Wanneer een muurkrant over mediawijsheid gaat, komen er veel competenties aan bod. Zo kan een leraar een muurkrant gebruiken als instructiemiddel voor leerlingen of hen stimuleren zelf een muurkrant te maken over een mediawijs onderwerp. Bij jongere leerlingen zal de informatie vooral gaan over hun mediagebruik. Bij oudere leerlingen is het belangrijker om de mediastrategie centraal te stellen. Een muurkrant kan natuurlijk gewoon in de klas komen te hangen of digitaal op het digibord worden gepresenteerd. Een andere optie is om de krant via social media te verspreiden, dan bereikt de leraar of leerling een veel breder publiek.

Laatst bewerkt door op 2 april 2020
← verder zoeken