Maak aan de hand van een format je eigen stripverhaal.
De leerlingen krijgen een format voor het maken van het stripverhaal. Vervolgens bedenken zij in steekwoorden het verloop van het verhaal. Met tekeningen en tekstballonnen werken zij het verhaal uit.
Leerlingen kunnen individueel of in groepjes aan de slag. Laat leerlingen bij voorkeur vooraf een verhaallijn uitwerken, voor ze gelijk beginnen met invullen.
Het is leuk om deze werkvorm te combineren met andere werkvormen. Laat leerlingen bijvoorbeeld het onderwerp of verhaallijn van de strip bedenken in een mindmap.
Er zijn verschillende leuke apps beschikbaar om op een digibord, tablet of smartphone een stripverhaal te maken. Leerlingen kunnen met eigen foto’s een stripverhaal maken en tekstballonnen of stickers toevoegen. Enkele voorbeelden: Toony Tool, Strip Designer, Comic Puppets Lite en Strip Generator.
Laat leerlingen een strip maken van hun leven gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld tijdens de vakantie of het weekend. Ook handig voor kleuters om een strip te maken hoe hun week eruit ziet. Wanneer naar school? Nablijven? Sportactiviteiten? Andere ideeën zijn thema’s zoals het paasverhaal, de Ramadan of geschiedenis van het land.
Naast thema’s over geschiedenis, biologie en aardrijkskunde leent een stripverhaal zich goed om in te zetten in taalonderwijs. Leerlingen kunnen op die manier pas geleerde zinnen, woordjes en grammatica toepassen met zelf gemaakte afbeeldingen.
Grottekeningen zijn eigenlijk de eerste striptekeningen. De oudste grottekeningen zijn te vinden in een grot bij het Zuid-Franse Vallon-Pont d’ Arc. De tekeningen zijn ca. 30.000 jaar oud!
Van deze werkvorm is ook een leerlingversie beschikbaar.