Maak een film over een specifiek onderwerp.
De leraar kan de opdracht geven voor een onderwerp. De leerlingen bepalen zelf wat de boodschap van het filmpje moet zijn. Zo kunnen ze laten zien wat ze over het onderwerp weten. Video kan ook ingezet worden om een project te evalueren of mensen te interviewen.
De leerlingen schrijven een script en bepalen de rolverdeling. Na het opnemen van de scènes kunnen de leerlingen zelf – of met hulp van leraar of ouders – de film bewerken en uiteindelijk presenteren.
Bespreek vooraf hoe lang de video mag zijn en welke onderdelen er in ieder geval in verwerkt moeten zijn.
Let op: er zijn verschillende videoformats mogelijk, bijvoorbeeld .wmv en .avi voor Windows, maar .mov voor Apple. Spreek af in welk format de video moet staan (en welk montageprogramma daarvoor geschikt is) om op de apparatuur van school afgespeeld te kunnen worden.
Waar kunnen de leerlingen hun filmpjes opslaan? Op een afgeschermde server op school, of op een YouTube-kanaal van de school? Vraag het na bij de ict-coördinator of systeembeheerder.
Er zijn voorbeelden van video in de klas beschikbaar voor leraar en leerlingen op Kennisnet, Wikiwijs leermiddelenplein en Leraar24
Laat leerlingen het script zelf bedenken en opnemen. Ook jongere leerlingen zijn al erg handig met een videocamera of smartphone. Leraar of ouders kunnen helpen bij de montage.
Een leraar vertelde: “Ik heb mijn leerlingen economie de straat op gestuurd, om mensen te interviewen wat ze van de economische crisis merkten. Dit maakte het probleem veel realistischer voor mijn leerlingen!”
Er is geen dure videoapparatuur nodig om een film te maken. Met de eigen smartphone of tablet kunnen leerlingen vaak goed aan de slag.
Vroeger konden alleen professionals video’s maken en werden de professioneel gemaakte video’s vooral uitgezonden via de televisie. Tegenwoordig zit er op iedere smartphone een camera en is er een grote hoeveelheid aan apps waarmee iedereen video’s kan maken en bewerken. Een leraar kan een video gebruiken om instructie te geven over mediawijsheid of de leerlingen begeleiden in het maken van eigen video’s. Wanneer leerlingen zelf een video maken krijgen ze inzicht in de manier waarop hiermee een boodschap overgebracht kan worden. Daarnaast leren zij hoe zij deze werkvorm moeten toepassen en ermee kunnen communiceren. De zelfgemaakte video’s kunnen gedeeld worden op allerlei sociale netwerken om daarmee ook anderen te inspireren met bijvoorbeeld een mediawijze boodschap. Met een les waarbij de leerlingen de opdracht krijgen een video strategisch in te zetten en hiermee eigen doelen te realiseren worden alle competenties van het competentiemodel gebruikt door middel van de werkvorm video maken. Zo bevorderen de leerlingen niet alleen hun eigen mediastrategie maar kunnen ze wellicht het inzicht van anderen binnen hun netwerk ook beïnvloeden.
Van deze werkvorm is ook een leerlingversie beschikbaar.